کیپر مانند زیتون میوهای بسیار دوستداشتنی اما تلخ است. این میوه به ویژه در استان بوشهر بسیار فراوان وجود دارد. معمولاً مردم جنوب کشور از ترشی آن بهره میبرند. درواقع ترشی لگجی از پرطرفدارترین ترشیها در جنوب کشور است. در ادامه این مطلب از جوان ایرانی به بررسی میوه کیپر یا کاپاریس میپردازیم.
ارزش غذایی کیپر چیست؟
هرچند کیپر کالری بسیار کمی دارد، اما بسیار مغذی شناخته میشود. این میوه شامل سدیم، فیبر، ویتامین K، آهن و مس است.
۲۸ گرم کیپر کنسرو شده شامل:
- ۶.۴ گرم کالری
- ۱.۴ گرم کربوهیدرات
- ۰.۷ گرم پروتئین
- ۰.۲ گرم چربی
- ۰.۹ گرم فیبر رژیمی
- ۹.۲ میلیگرم منیزیم
- ۱.۲ میلیگرم ویتامین C
- ۰.۵ میلیگرم آهن
- ۰.۱ میلیگرم مس
- ۶.۹ میکروگرم ویتامین k
- ۶.۴ میکروگرم فولات
خواص کیپر چیست؟
کیپر مانند میوه زیتون خواص بسیار زیادی دارد که در ادامه این مطلب از جوان ایرانی با هم بررسی میکنیم.
- کاهش التهاب
- ضد روماتیسم
- درمان تصلب شرایین
- از بین بردن عفونت کلیه
- درمان جراحت مفاصل
حتی از پوست ریشه این گیاه نیز میتوان بهره برد. افرادی که بیماریهای کبد و طحال دارند، میتوانند از آن استفاده کنند. اگر این میوه را مصرف کنید، بدن شما در برابر سرماخوردگی مقاوم میشود. همچنین برای رفع کمخونی و رنگپریدگی در دختران بسیار مفید است.
در الجزایر برای درمان نقرس از میوه کیپر یا کبر استفاده میکنند.
سایر خواص کیپر یا کاپاریس
افرادی که علاقه به کیپر دارند اما را پیدا نمیکنند، میتوانند از ونوشک نیز استفاده کنند ونوشک میوه درخت بنه است که در کردستان ایلام خراسان جنوبی و کرمانشاه میتوان آن را پیدا کرد. کیپر خواص بسیار زیاد دیگری نیز دارد که در این بخش شرح میدهیم.
مفید برای بیماران دیابتی
کیپر برای افرادی که دیابت دارند بسیار مفید است. به اصلاح عملکرد کبدی در اینگونه بیماران پرداخته و سطح قند خون را کاهش میدهد، همچنین کلسترول بدن را نرمال میکند. طی تحقیقات انجام شده افراد دیابتی با مصرف آن هیچگونه عوارضی نداشتند.
مناسب برای رژیم لاغری
افرادی که قصد لاغری و کاهش وزن دارند، اگر کیپر را در رژیم غذایی خود بگنجانند بسیار مفید است، زیرا فیبر بالا و کالری بسیار کمی دارد.
کاهش کلسترول
یکی دیگر از خواص بینظیر کبر یا کیپر این است که باعث کاهش کلسترول میشود، همچنین درواقع باعث کاهش چربی بدن خواهد شد.
استخوانهای قوی و سالم
ازآنجاییکه کیپر دارای مقادیر زیادی ویتامین k است، برای درمان پوکی استخوان، آرتریت و مواردی از این قبیل کمک بسیار زیادی میکند.
محافظت از اشعههای فرابنفش
ترکیبات مؤثر و خاصی در میوه کیپر وجود دارد که از بدن افراد در برابر اشعه ماورای بنفش محافظت میکند، زیرا اگر این اشعههای مضر به بدن بتابد باعث سرطان پوستی مانند ملانوم میشود.
محافظت از آلرژی
اگر از آلرژی رنج میبرید، حتماً کیپر را در برنامه غذایی خود قرار دهید. این میوه باعث میشود که علائم ناشی از تحریک پوست کاهش یابد. همچنین اثرات آنتیهیستامین داشته و موجب کاهش واکنشهای آلرژیک میشود.
درمان کمخونی
کیپر حاوی مقادیر زیادی آهن است و برای درمان کمخونی مفید است. اگر کمخونی را درمان نکنید، باعث خستگیهای مفرط، نارساییهای قلبی و تنگی نفس خواهید شد.
حفظ رطوبت پوست
کیپر باعث میشود که مشکلات مربوط به پوست شما درمان شده و از خشکی آن پیشگیری میکند. این میوه رطوبت موردنیاز پوست را بهخوبی فراهم میکند.
پیشگیری از بیماریهای پوستی
ازآنجاییکه کیپر غنی از ویتامین E است، از اختلالات پوستی مانند پسوریازیس یا اگزما پیشگیری میکند.
کمک به هضم بهتر غذا
با مصرف کیپر میتوانید یبوست را درمان کنید. درواقع این میوه به هضم بهتر غذا کمک کرده و درنتیجه وزن شما متعادل خواهد شد.
بهبود سلامت کبد
طی تحقیقات انجام شده توسط مجله جوان ایرانی اگر شما به مدت ۱۲ هفته کیپر مصرف کنید و مبتلا به بیماریهای کبد باشید شدت بیماری شما کاهش پیدا میکند.
پیشگیری از لخته شدن خون
ویتامین k موجود در کیپر علاوه بر استحکام استخوانها، باعث پیشگیری از لخته شدن خون میشود. به ویژه اگر در خانواده خود فردی را دارید که لخته خون دارد، این میوه را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
تسکین التهابهای بدن
همانطور که میدانید وجود التهاب در بدن، ریشه بسیاری از بیماریها است و باعث بیماریهای قلبی و دیابت نیز میشود. کیپر خاصیت ضدالتهابی دارد و از ایجاد این بیماریهای مزمن پیشگیری میکند.
کاهش میزان نمک کیپر
برای کاهش میزان سدیم و نمک لازم است که آنها را به مدت ۳ تا ۵ دقیقه خیس کرده و سپس به صورت کامل بشویید تا عطر و طعم آن نیز بهتر شود.
نحوه مصرف کیپر
- فراموش نکنید که کیپر یا کاپاریس بسیار شور است، بنابراین دستورالعملهای غذایی لازم را متناسب با شوری آن تنظیم کنید.
- برخی از افراد از این گیاهان در پیتزاها نیز استفاده میکنند، طعم شور و تندی به پیتزا میدهد.
- کیپر و یا کاپاریس را میتوان به صورت کنسروی و یا ترشی مصرف کرد. همچنین در سالادها، ساندویج و مواد ماکارونی نیز بسیار کاربرد دارد.
- برخی از افراد آن را با گوجهفرنگی، خیار، پیاز به همراه نان سرو میکنند.
کیپر کجا پیدا میشود؟
برخی از افراد نمیدانند کیپر از کجا بخرند. در اکثر فروشگاههای مواد غذایی به صورت شیشهای و کنسرو شده وجود دارد، در فروشگاههای بزرگ نیز مانند زیتون و ترشی فروخته میشود.
هشدار در استفاده از کیپر
افرادی که فشارخون دارند، باید در مصرف کیپر احتیاط کنند. زیرا قبل از مصرف باید آن را یک ساعت در آب خیس کنید تا کمی از نمک آن برداشته شود.
سخن پایانی
جالب است بدانید کشورهای زیادی که از کیپر استفاده میکنند. حتی در کشورهای خارجی نیز در غذاهایی مانند اسپاگتی، کاتالای مرغ و ماهی قزلآلا از این ماده مغذی بهره میبرند.
در این مطلب از جوان ایرانی به بررسی خواص کیپر و نحوه استفاده از آن پرداختیم. اگر شما عزیزان نیز تجربهای در این مورد دارید خوشحال میشم نظرات خود را در انتهای مقاله ثبت کنید.